e-Borcu Yoktur aktivasyonu bulunmayan işverenler e-Devletten işyerleri için aktivasyon başvurularını gerçekleştirebilecek, başvuru durumlarını izleyebilecek, iptal edebilecek, aktivasyon sonrası oluşan aktivasyona dahil olan işyerlerini kontrol edebileceklerdir.

⎯Bir işverene dair ilk defa yapılan işyeri tescilinde veya daha önceden tescilli işyeri bulunmakla  birlikte  aktivasyonu bulunmayan  işverene  dair  yeni  işyeri  tescilinde, aktivasyon  işlemi  tescil  işlemi  ile  aynı  anda  gerçekleşmiş  olacaktır.  İşyeri  tescil işleminde  onaylama  yapıldığı  sırada  borcu  yoktur  aktivasyonu  da  gerçekleşmiş olacaktır.

e-BORCU YOKTUR AKTİVASYON İŞLEMLERİ:

İşverenler, ihalelere katılabilmek, hakkediş alabilmek gibi bir takım iş ve işlemler için SGK’dan borcu  yoktur  yazısı  almak  zorundadır. SGK’dan  sistem  üzerinden  borcu  yoktur  yazısı alabilmek için “e-Borcu Yoktur Aktivasyon” işlemini yerine getirilmesi gerekmektedir. e-Borcu  Yoktur  aktivasyonu  bulunmayan  işverenler  e- Devletten  işyerleri  için  aktivasyon başvurularını  gerçekleştirebilecek,  başvuru  durumlarını  izleyebilecek,  iptal  edebilecek, aktivasyon sonrası oluşan aktivasyona dahil olan işyerlerini kontrol edebileceklerdir.

İşverenlerin e-Devletten yapacakları aktivasyon başvurusu işverenin iradesi niteliğinde bir işlem olduğundan, işverenlerin SGK ünitelerine bizzat müracaatlarında istenilen “e-Borcu Yoktur  Taahhüt  Belgesi”  ile  “e-Borcu Yoktur  Başvuru  Formları”  kendilerinden istenilmeyecektir.  İşverenin  başvurusuna  istinaden  işlem  gerçekleştirilecek,  aktivasyon listesinde hatalı işyeri bulunması halinde gerekli düzeltme resen ya da işverenin itirazı üzerine yapılacaktır.

E-Borcu Yoktur aktivasyonun e-Devletten üzerinden yapılma süreçleri aşağıda yer almaktadır.

 

  • İşyerinin e-Sigorta kullanıcısı tarafından e-Devlette yer alan aktivasyon başvurusu 23 haneli işyeri sicil numarası girilmek suretiyle gerçekleştirilecektir.
  • Başvuru işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine iletilecektir.
  • Başvuru iletilen işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından, “İşyeri Tescil 4-a” uygulaması,  “e-Borcu  Yoktur  Başvuruları”  menüsüne  yeni  eklenen “İnternetten Gönderilen e-Borcu  Yoktur  Başvuru Onay” alt menüsünden onaylama işlemi aşama aşama gerçekleştirecektir.
  • Başvuru onayının yapılması ile birlikte aktivasyon işlemi de gerçekleşmiş olacaktır.
  • Aktivasyon işlemi Vergi \ TC numarası esasında gerçekleştirilmiş olacaktır.
  • Onay işlemi sonrası oluşan aktivasyon listesi kontrolü sağlanarak resen tespit edilen ya da işveren tarafından itiraz edilen hatalı, eksik kayıt varsa bunlar “Ekleme
  • Silme
  • Güncelleme” menülerinden ilgili SGK ünitesi tarafından düzeltilebilecektir.

 

Ayrıca bir işverene dair ilk defa yapılan işyeri tescilinde veya daha önceden tescilli işyeri bulunmakla birlikte aktivasyonu bulunmayan işverene dair yeni işyeri tescilinde, aktivasyon işlemi tescil işlemi ile aynı anda gerçekleşmiş olacaktır.

İşyeri tescil işleminde onaylama yapıldığı sırada borcu yoktur aktivasyonu da gerçekleşmiş olacaktır.