Ülkemiz de şirket denildiğinde akla gelen ve en çok tercih edilen şirket türleri olarak Limited Şirket , Anonim Şirket , işletme türü olarak da şahıs işletmesidir.
Tam da bu noktada ihtiyacınıza uygun olan işletme türünü belirlemek için doğru danışman olarak en büyük yardımcınız meslek mensubu olan bir Mali Müşavirdir. Doğru bir şirket türü seçimi sizi gereksiz masraflardan kurtaracaktır.
Yatırım yapmak istediğiniz sektörle ilgili vergisel avantajlar , teşvikler , hibe destekler vb. hakkında Mali Müşaviriniz sizi bilgilendirecek ve yönlendirecektir.
SİZİN İÇİN İDEAL ŞİRKET TÜRÜ HANGİSİ ?
Şahıs firması(işletme) mı yoksa bir ana sözleşmeye bağlı sermaye şirketi mi ? Bu sorunun cevabı için öncelikle şirket ve işletme türleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmalısınız. Vergisel avantajlar ve dezavantajlar işletmeniz için yatırım sürecinde önemli rol oynamaktadır.
Şahıs işletmesinde ;
- Kuruluşta sermaye şartı yoktur.
- Bağlı olduğunuz sektörün Meslek odasına veya Türk Ticaret Kanununda ‘’ticari faaliyet ‘’ olarak belirtilen işlerle iştigal eden ve yine bu kanun gereğince ‘’tacir’’ sayılan kişiler , ticaret odalarına kayıt ve üyelik işlemleri yapılır.
- Her zaman bir ihtimal olarak işlerinizin planladığınız gibi gitmediği durumda şahıs işletmesinin kapanışı daha kolay ve maliyet olarak da düşüktür.
- Şahıs firmalarında sermaye koyma yükümlülüğü olmadığı için kar dağıtım da yoktur. Ticari faaliyetine şahıs firması olarak devam eden mükellef kar dağıtımından doğan vergi yüküyle de karşılaşmamaktadır.
- Şahıs firmaları isterse sermaye şirketi gibi büyük defter olarak bilinen 3 defteri de tutabilir.
Buraya kadar bahsettiklerimiz şahıs işletmesinin avantajları hakkındaydı. Peki dezavantajları?
- Şahıs işletmesi mükellefi Gelir Vergisine tabidir. Ve gelir vergi mükellefleri için Geçici Vergi oranı %15, Gelir Vergi oranı ise %15 ‘den başlayarak karlılık artıkça %35 oranına kadar çıkabilmektedir.
- Vergi , Sgk gibi (Kamu Kurumları ) veya özel sektöre oluşan borçlarda firma kurucusu borçlara karşı tüm mal varlığı ile sorumludur.
Sermaye Şirketlerinde;
- Sermaye şirketlerinde adından da anlaşılacağı üzere sermaye şartı vardır. Limited Şirketlerde minimum sermaye tutarı 10.000,00 (on bin) TL Anonim Şirketlerde 50.000,00 (elli bin) TL’dir. Anonim şirketlerde sermayenin ¼ bankaya bloke edilir ve kalan ¾ ‘ünü ise şirketin tescilini izleyen 24 ay içerisinde ödenir. Limited Şirketlerde kuruluş aşamasında sermaye blokesi zorunlu değildir. Ancak taahhüt edilen sermaye şirketin tescilini izleyen 24 ay içerisinde ödenir.
- Ortak sayısı en az bir kişi olmak zorundadır.
- Limited şirketlerde şirket ortaklarından en az birinin müdür , Anonim şirketlerde şirket ortaklarından en az birinin yönetim kurulu üyesi olma zorunluluğu vardır.
- Sermaye Şirketleri şirket ortaklarından ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Ve bu tüzel kişilik Kurumlar Vergisine tabidir. Kurumlar Vergisi mükellefleri için Geçici Vergi oranı %22, Kurumlar Vergi oranı yine aynı şekilde %22 sabit oranlıdır.
- Vergi , Sgk gibi (Kamu Kurumları ) veya özel sektöre oluşan borçlarda Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
- Hisse devirlerinde Limited şirketlerde hisse devri noter huzurunda yapılıp ticaret siciline tescili zorunlu olup tescil harcı ödenir. Anonim şirketlerde hisse devri pay defterine işlenmesi ile gerçekleşmiş olur ayrıca noter onayı ve ticaret odasına tescil zorunluluğu yoktur.
Yukarıda verilen bilgiler ışığında Mali Müşavirinizin de danışmanlığında artık sizin için uygun olan şirket türünü belirlemiş ve iş yeri açılış işlemleriniz başlamış demektir. Hayırlı olsun.
Şirket Kuruluşunun Maliyeti
Şirket kuruluşunda şirketin özelliklerine göre değişmekle birlikte ortak sayısı ve sermaye tutarı artıkça ödenen harçlar ve hazırlanan evraklar artmaktadır.
Şirket kuruluş işlemlerinizin en hızlı şekilde sonuçlanması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hizmetlerimiz ;
- Yabancı Şirket Kuruluşu (Anonim Ve Limited)
- Anonim Şirket Kuruluşu
- Limited Şirket Kuruluşu
- Adi Ortaklık Kuruluşu
- Şahıs Firması Kuruluşu
- Şirket Dönüşüm İşlemleri
- Sermaye Artırımı Ve Sermaye Ödendi Rapor Düzenleme
- Yerli Malı Belgesi
- Hisse Devri
- Anonim Şirket Olağan Ve Olağanüstü Genel Kurul İşlemleri
- Ana Sözleşmedeki Maddelerinin Değişikliği
- Şube, Depo Vb. Birimlerinin Açılışı
- Tasfiye Giriş İşlemleri
- Tasfiye Sonu Ve Tasfiyeden Dönüş İşlemleri